Genomgång av takmaterial
Att välja nytt tak handlar om en avvägning mellan ekonomi, husets egenskaper, taklutning samt sin egen tycke och smak. Vi tänkte ge några snabba fakta kring de material du som kund har att välja på och förhoppningsvis underlätta ditt framtida val. Kontakta oss gärna om det är någonting du undrar över eller om du vill ha en offert på nytt tak!
Taktegel
Fakta: Tegelpannor är ett klassisk material som använts på svenska tak sedan urminnes tider. Det är lätt att förstå varför sett till att materialet i fråga ger väldigt mycket liv i och med att de skiftar i färg- och nyans. De blir dessutom vackrare med åren. Att använda tegel på taket kräver regelbundet underhåll då en trasig panna (de spricker ganska lätt) kan innebära fuktskador på undertaket. Det finns både enkupiga och tvåkupiga pannor att välja bland.
Livslängd: Taktegel har - med rätt underhåll - en livslängd på upp till hundra år.
Kostnad/m2: Priset varierar beroende på vilken tillverkare du väljer samt om du vill ha en- eller tvåkupiga pannor. För tvåkupiga pannor krävs det ungefär elva stycken för varje meter2 och för enkupiga så räknar man med 13 stycken. Ungefär 150 kr/meter2 för tvåkupig tegelpanna kan du billigast räkna med. Det kan kosta hundra kronor mer också.
Färger: Det finns allt ifrån klassisk orangeaktig tegel till grön, svart, brun, röd, gul och så vidare. Kort sagt: de flesta färger du kan tänka dig.
Tänk på: Den minsta taklutningen för tegel är 22 grader. Tegel är tungt och kan påverka husets konstruktion. Undersök det innan.
Betong
Fakta: Betongpannor har i många fall kommit att ersätta tegelpannan. Det är ett tåligt material som inte spricker lika lätt och det är betydligt billigare. Nackdelen är att ett tak av betong inte får samma livfullhet som ett tegeltak. En fördel är att materialet är lätt att räkna på då alla pannor håller samma storlek tack vare tillverkningsprocessen.
Livslängd: Ett betongtak håller mellan 80-100 år.
Pris m2: Samma sak här som vid tegel - det skiljer mycket mellan olika tillverkare. Men, mellan 80-160 kronor/m2 brukar vara en rimlig kostnad.
Färger: Betongpannor går att få i stort sett vilken färg som helst: rött, gult, svart, grönt och så vidare. De målas i akrylfärg efter tillverkning och det ger ett större urval.
Tänk på: Betongplattor är tunga och att husets konstruktion måste undersökas innan. Betongpannor kan läggas med ner till 14 graders lutning. Kontakta alltid en professionell takläggare om du behöver hjälp eller känner dig osäker.
Plåttak
Fakta: Plåttak var länge en lösning för de lite mer exklusiva husen. Det tog tid att lägga då en plåtslagare falsade varje plåt för hand och det gjorde att projektet blev dyrt. Utvecklingen har gått framåt och ett plåttak idag kostar inte lika mycket att lägga på plats. Idag finns det mängder av material, tjocklek och olika utseenden inom det som i folkmun kallas för plåttak. Vi har bland annat alu-zink, tegelliknande plåtpannor, aluminium, koppar och det vanliga valet som innebär målad stålplåt. Plåttak är lätta och påverkar inte husets konstruktion på samma sätt som tegel- och betong. Dessutom krävs mindre underhåll.
Livslängd: Beroende på vilken typ av plåttak du väljer så får du också olika livslängd. Minst 50 år kan du dock räkna med - givet att du sköter det på ett korrekt sätt. Ibland kan en ommålning krävas.
Pris meter2: På Byggmax hittar vi priser för olika typer av plåttak som spänner mellan 79 kronor/m2 till 95 kronor/m2. För ett lite mer exklusivt plåttak så stiger kostnaden upp till 200 kronor/meter2.
Färger: De vanliga färgerna för ett plåttak är svart, rött, tegelimiterande färg och grönt. Du har fördelen i att ett plåttak går att måla.
Tänk på att: Vill du ha ett falsat plåttak så ska det läggas av yrkesmän. Plåttak blir hala och glatta; det krävs en speciell tanke på taksäkerhet om du väljer ett sådant. Bor du vid kusten så fungerar ett stålplåt-tak sämre då havsstänk påverkar livslängden.
Koppartak
Fakta: Om du ser över exempelvis Stockholms stadssiluett så kommer du att märka att många äldre byggnader - kyrkor exempelvis - har en slags skimrande grön färg. Det beror på att de är tillverkade i koppar; koppar som har oxiderat som en följd av tidens tand. Koppar var vanligare som material förr och numera så är det inte fullt lika vanligt - mest beroende på att det är ett material som kommer med en högre prislapp. Men även på grund av miljöskäl.
Den oxiderade kopparn påverkar regnvatten och då detta rinner ut i naturen så är det giftigt för växter och djur. Det bör man ha i åtanke om man funderar på att lägga ett koppartak. I vissa kommuner så ges inte bygglov för koppartak och det är något du måste kolla upp innan.
Livslängd: Koppar är dels ett väldigt lättarbetat material och dels så har det lång livslängd. Ett koppartak har en livslängd på minst 100 år och det kräver heller inget underhåll.
Färger: Koppartak har den härligt gröna färgen, men till en början så kommer den i en rödbrun, glansig nyans.
Pris meter2: Om du ska lägga ett plåttak så krävs en plåtslagare. Material och arbetskostnad kan hamna på så mycket som 1000 kronor/meter2
Tänk på att: Koppar må vara ett beständigt, lättarbetat och vackert material - men så länge miljöfrågan inte är löst (utveckling med exempelvis filter har påbörjats i Tyskland) så kanske man gör bäst i att njuta av de byggnader som har detta vackra material på sina tak.
Papptak
Fakta: Papp är ett material som har många fördelar för tak. Dels så är det lätt till vikten och påverkar inte husets konstruktion, dels så är det lätt att lägga även för en lekman och som ytterligare en uppsida så kan man lägga detta takmaterial även där det inte finns någon taklutning att tala om. Det gör att moderna, arkitektritade hus ofta har papptak.
Papptak föregås ofta av ett dåligt rykte som dock - tack och lov - håller på att försvinna. Dagens papptak håller en bättre kvalitet än gårdagens och passar för de flesta hustyper. Det är dessutom väldigt billigt.
Livslängd: Livslängden för ett papptak ligger mellan 20-30 år.
Pris meter2: mellan 100-150 kronor/m2 är en rimlig kostnad för ett papptak.
Färg: Den vanliga färgen är svart - men papptak kan även komma i röda, grå och gröna nyanser.
Tänk på att: Papptak tillverkad av helsvetsad gummiduk håller längst, men det är också dyrast. För mindre hus - exempelvis din sommarstuga - så är papptak ofta en bra lösning då det inte kräver så extremt mycket underhåll.
Shingel
Fakta: Shingel beskrivs ofta som det perfekta gör-det-själv-taket och visst ligger det mycket i den beskrivningen. De formskurna plattorna av glasfiber är lätta att lägga ut även för lekmän. Plattorna är impregnerade med asfalt - för extra skydd och de är självklistrande; något som alltså underlättar rejält vid läggning. Resultatet blir ett tak med härlig finish och lite mer personlighet än exempelvis ett papptak. Du kan välja mellan olika former på dina shingelplattor och här kan vi som exempel nämna fyr- och sexkantiga.
Livslängd: Ett tak av shingel håller i minst 30 år.
Pris meter2: Ungefär 150 kronor/m2 är en rimlig summa.
Färg: Takshingel finns i massa olika färger: svart, röd, grå brun och med flertalet nyanser inom varje färg.
Tänk på att: Även om shingel är relativt enkelt att lägga på egen hand så får man bättre livslängd om en takläggare sköter jobbet. Bor du i norra Sverige där mycket snö förekommer så bör du rådfråga en takläggare/återförsäljare om vilken shingel-modell som lämpar sig bäst.
Metallpannor
Fakta: Metallpannor tillverkas antingen i aluminium eller av stål. Till utseendet så ser det ut som tegel - något som är väldigt tilltalande för många. i och med att metallpannor av aluminum kommer med en avsevärt lättare vikt så kan ett byte vara av värde för att minska trycket på husets konstruktion. Att byta från tegel till metalltak har därför blivit väldigt populärt då skillnaden för ögat inte blir så stor. Gällande vikten så väger stålpannor unger fem kilo per meter2, aluminium har endast en vikt på två kilo/meter2. Att jämföra med tegel som har en vikt på 30 kilo/meter2.
Livslängd: Ett tak med metallpannor har lång livslängd - minst 50 år - och aluminium håller längre än vad stål gör.
Pris meter2: En uppskattning är att det kostar upp till 250 kronor/meter2.
Färg: Det går att få metallpannor i stort sett vilken färg som helst.
Tänk på att: Det går att lägga metallpannor på egen hand, men det kan vara knivigt och saknar du erfarenhet så kan det vara en god idé att anlita en takläggare. Vid regn så kan taket låta väldigt mycket - något som dock går att isolera bort. Aluminum påverkas inte - som exempelvis plåt - av havsstänk. Det är i och med detta en bra lösning för dig som bor vid kusten.