Ett modernt plåttak behöver inte mycket underhåll, men det är ändå viktigt att regelbundet inspektera och rengöra det. Plåttak är, precis som bilar, känsliga för repor och hårt tryck. Om du upptäcker repor eller skador på ditt plåttak kan du använda speciell plåttaksfärg för att skydda plåten mot fortsatt korrosion. Kontakta din lokala färghandel för att få rätt färg när det behövs.
Om du tar hand om ditt plåttak på rätt sätt kan det hålla i upp till 50 år. Det är dock viktigt att notera att billiga plåttak generellt har sämre rostskydd, så det är värt pengarna att investera i högkvalitativa material om du byter tak.
Rengöra plåttak
När du tvättar taket kan du använda en svamp eller mjuk borste tillsammans med rengöringsmedel, såsom diskmedel. Undvik att använda högtryckstvätt då det kan tvätta bort den skyddande färgen. Istället kan du skölja av med en vanlig trädgårdsslang. När du tvättar taket är det ett bra tillfälle att tömma lövrensaren i stupröret och rensa hängrännorna. En fungerande takavvattning skyddar både fasaden och husgrunden.
Målad stålplåt är mycket slitstark och motstår sol, snö, regn, hagel samt temperaturväxlingar. Om du vill kan du använda produkter mot mossa och alger enligt tillverkarens rekommendationer.
Måla ditt plåttak
Att måla ett plåttak kan vara ett effektivt sätt att ge det ett förnyat utseende eller skydda det mot korrosion och väderpåverkan. Här är en grundläggande guide för att måla ett plåttak:
1. Förbered taket
Innan du sätter igång med målningen ska du försäkra dig om att taket är rent och fritt från smuts, rost eller eventuell befintlig färg. Använd en borste eller en högtryckstvätt för att avlägsna eventuell lös smuts eller rost. Om det finns mycket rost kan det vara lämpligt att behandla ytan innan målning. Ser du hål eller större skador bör du kontakta en plåtslagare eller annan yrkeskunnig person som kan bedöma skadan
2. Grundmåla
Grundfärg särskilt anpassad för plåtytor bidrar till bättre fästhållning och ökar färgens hållbarhet. Följ tillverkarens anvisningar när du applicerar grundfärgen och låt den torka ordentligt innan du fortsätter.
3. Måla
Välj en färg som passar för plåtytor och är väderbeständig. Det är bäst att använda en färg som är särskilt framtagen för utomhusbruk och som klarar av UV-strålning samt temperaturskillnader. Applicera färgen på taket med hjälp av pensel eller roller. Följ tillverkarens rekommendationer. Se till att måla i ett jämnt och plåt efter plåt för att undvika en ojämn yta och låt sedan taket torka.
Det är viktigt att påpeka att den här guiden är generell och kan skilja sig åt beroende på vilken sorts plåt som används och vilken färg du väljer. Om du känner dig osäker på hur du ska måla ditt plåttak bör du kontakta en professionell plåtslagare eller takläggare för rådgivning och hjälp.
Plåttak av olika plåt
Numera finns det plåttak i en mängd olika material och utföranden, vilket gör det enkelt att hitta ett tak som passar för olika sorters byggnader.
Stålplåt
Detta är den vanligaste typen av plåttak. Stålplåt är mycket omtyckt på grund av dess låga vikt och höga hållbarhet. Denna typ av tak passar särskilt bra på hus som inte har ett kraftigt bjälklag.
Kopparplåt
Kopparplåt är kostsamt, men det är också den takplåt som har längst livslängd och dessutom blir den bara mer estetiskt tilltalande över tiden. Det man bör tänka på med kopparplåt är att det inte är tillåtet i vissa kommuner. Är du intresserad av att lägga ett kopparplåttak bör du allt först kontrollera för att se vad som gäller där du bor.
Aluminiumplåt
Precis som stålplåttak är aluminiumtak lätta och hållbara. Dessutom är de naturligt rostbeständiga och passar därför särskilt bra på hus och byggnader som utsätts för saltvattenstänk. Denna typ av takplåt finns tillgänglig med olika strukturer som harmonierar med byggnadens övergripande utseende.
Zinkplåt
Zinkplåt innehåller en legering av koppar eller titan, vilka båda bidrar till ett effektivt rostskydd. Materialet är mycket slitstarkt och zinkplåttak kan hålla i upp till 100 år. Plåten kan lödas, vilket gör att vissa typer av utformning och design är möjliga på ett sätt som inte är fallet med stålplåt eller aluminiumplåt. Det är tyngre än både stål- och aluminiumplåt, vilket kräver ett stabilt bjälklag.
Andra inlägg
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet
- Byta ut trasiga takpannor – så gör du
- Bygg ett enkelt snedtak