För att ett tak ska fortsätta vara fuktsäkert är det viktigt att byta ut läkt och takpapp som blivit för gammal. Men behåll tegelpannorna.
Ett tak är det som framför allt skyddar huset från väder och vind. Ett tak måste vara robust och hållbart och får absolut inte vara slitet och trasigt, det innebär stora risker för fukt, mögel och för att både människor och hus blir sjuka.
”Det finns exempel på byggnader i Sverige som har tegeltak som suttit sedan medeltiden. Men att ytbeläggningen är hållbar innebär inte per automatik att taket i sig är det”
Ytterst på ett tak ligger ytbeläggningen, det är den del av taket vi kan se utifrån och det består vanligen av betong- eller tegelpannor eller plåt. Ytbeläggningen är oftast väldigt tålig. Exempelvis kan en tegelpannas livslängd överstiga hundra år innan den behöver bytas ut. Det finns exempel på byggnader i Sverige som har tegeltak som suttit sedan medeltiden. Men att ytbeläggningen är hållbar innebär inte per automatik att taket i sig är det.
Takpapp och läkt fuktsäkrar huset
Under tegelpannorna eller plåten ligger nämligen det som spärrar taket och gör det motståndskraftigt mot fukt och kyla, nämligen takpappen. Takpapp kallas även tjärpapp och består, i sin moderna inkarnation, av en polyesterfilt som belagts med bitumen. Ytterst har dagens takpapp dessutom ofta ett lager krossat skiffer för att skydda mot UV-ljus från solen. Takpappen vilar på läkt som lagts ut i ett rutmönster.
Om en tegelpanna kan hålla i över hundra år, så är livslängden för takpapp och läkt betydligt kortare. Minst var trettionde år får man räkna med att byta ut både takpapp och läkt, och då har den suttit på ett tak där det råder goda väderförhållanden. Vanligare i Sverige, och framför allt utefter kusterna, så är det inte ovanligt att takpapp måste bytas ut redan efter fem, tio år.
Du behöver inte byta ut dina gamla tegelpannor
Men hur går det då med ytbeläggningen? Jo, det fina är att man inte alls behöver byta ut sina gamla fina tegelpannor bara för att takpappen behöver bytas ut. En skicklig takläggare kan varsamt plocka bort tegelpannorna för förvaring, byta takpapp och läkt och lägga tillbaka pannorna på det nya fina undertaket.
Detta är en mycket vanlig lösning som är relativt enkel att genomföra. Tyvärr finns det dock de som inte tar sig tid att verkligen kolla tegelpannornas skick och byter ut dem i onödan. Med tanke på att tegel bara blir vackrare ju längre det får ligga på ett tak så är det oftast väldigt fina och karaktärsstarka tak som råkar ut för detta öde. Inget ont om nya tegelpannor, men de har definitivt inte samma charm som pannor som fått ligga några decennier.
Att tänka på när du köper in och lägger ny takpapp
När du ska köpa in ny takpapp är det viktigt att du väljer en papp som är anpassad för att ligga under den ytbeläggning du har. Har du tegelpannor så är det takpapp för tegelpannor du ska köpa, har du plåttak köper du sådan papp, och så vidare. Du ska också försäkra dig om att pappen håller högsta kvalitet. Tyvärr varierar kvaliteten på takpapp ganska mycket, och gör du fel val får du ett undertak som ganska snart måste bytas ut igen. Du kan titta efter två märkningar, P-märkning och YEP-märkning. Dessa båda märkningar garanterar att pappen håller god kvalitet.
I övrigt är det viktigt att du läser monteringsanvisningarna för takpappen noggrant så att du känner dig helt säker på att du klarar jobbet, samt förstås att du är mycket försiktig när du är uppe på taket.
Vi hjälper dig att byta ut din gamla takpapp
Att lägga ny takpapp kräver noggrannhet och är inte sällan ett ganska krävande arbete. Är du inte vid full hälsa och har tagit reda på precis hur du ska göra, och hur lång tid det kan beräknas ta, ska du absolut inte ge dig upp på taket och ersätta takpappen. Du ska i stället ringa en professionell takläggare.
Vi hjälper dig gärna att inspektera ditt tak och att byta ut takpappen. Vi kan avlägsna dina tegelpannor utan att skada dem och lägga tillbaka dem igen när vi bytt ut takpapp och läkt. Med oss får du ett tak som ser ut precis som det gamla, men som står rustat att skydda huset i ytterligare många decennier.
Liknande artiklar
Viktigt att tänka på vid takläggning på radhus
Branschstandard för taksäkerhet
Vilket takmaterial ska man välja?
Andra inlägg
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet
- Byta ut trasiga takpannor – så gör du