Vilket takmaterial ska jag välja?

”Smaken är som baken” brukar det ju heta. När det handlar om takläggning är det dock mer än bara smaken som avgör vilket takmaterial som är bäst. Här beskriver vi några av de kriterier som väger in när man väljer material till ett nytt tak till villan, garaget eller gästhuset.

Ett val av högsta vikt

Fyndig rubrik eller ej - vikten är en faktor som är avgörande när man väljer ett nytt tak. Ett tegeltak väger mycket mer än ett plåttak till exempel. Har du en takkonstruktion som är stark nog för ett tyngre tak? Annars måste du ta med förstärkning av takstolarna i din kostnadsberäkning. Det kan även behövas om ditt hus är äldre och takstolarna har börjat hänga ner.

Om du har en svagare takkonstruktion - något som exempelvis är vanligt på mindre gästhus - är det bättre att du väljer ett lätt takmaterial som plåt eller papp. Plåttak går att få som så kallat plegel, ett plåttak med tegellook. Det kan vara en passande kompromiss om du är ute efter ett klassiskt utseende.

Rätt tak för rätt taklutning

Papptak kan fungera bra på helt platta byggnader och byggnader med väldigt liten takvinkel, men här gäller det att välja kvalitetsmaterial och att arbeta med riktigt bra tätskikt för att taket ska bli säkert i längden.

På sadeltak med 45 graders vinkel eller mer fungerar det i princip med alla slags takmaterial. Här har du fria händer att välja det som du själv tycker är snyggt.

Tegeltak rekommenderas på byggnader som har en tillräcklig takvinkel för att du ska vara säker på att avrinningen blir tillräcklig när det regnar. Annars riskerar vatten att krypa in under kanten och kan orsaka fuktskador. Fråga en bra takläggare så kan de svara på om ditt tak har tillräcklig vinkel.

Plåttak fungerar i regel på relativt platta tak, men inte alla modeller går att lägga på helt platta tak. Har du ett modernt hus med platt tak måste du hitta en leverantör som kan garantera täta tak även när taket är platt och som ser till att bygga ordentlig dränering. Det är viktigt oavsett takmaterial.

Det ska självklart bli snyggt

När du har rett ut vilka takmaterial som kommer i fråga för just din byggnad är det dags att fundera på vad just du tycker är snyggt. Ta en rejäl tur i ditt närområde och titta på vad andra har gjort. Låt dig inspireras av kataloger, hemsidor och magasin. Kanske ser du någon ny och spännande lösning som du inte har tänkt på tidigare, eller så upptäcker du att du är en riktig traditionalist som inte kan tänka sig något annat än ett klassiskt, nordiskt tegeltak.

I vilket fall som helst så vet du att du har gjort ett väl avvägt val och verkligen tänkt igenom de olika alternativen. Lycka till med ditt nya tak!

Dina takläggningsexperter i Stockholm!
12 Sep 2017