Ska sotaren kommer hem till dig för en besiktning eller för åtgärder av rör och skorsten? I så fall så kommer det också att ställa vissa krav på dig som villaägare. Dels så handlar det om att kunna erbjuda sotaren en möjlighet att göra ett effektivt jobb. Vilket också ligger i ditt intresse sett till att kostnaden genom detta också blir lägre. Dels så handlar det också om att sotaren ska kunna genomföra ett säkert jobb - något som kräver ett fokus på taksäkerhet.
Just taksäkerhet bör du ta professionell hjälp med. Det finns krav på att det, beroende på hur ditt tak ser ut, ska finnas vissa skyddsdetaljer. Det kan handla om glidskydd, om en förankrad fasadstege - för hus över 4 meter i höjd - det kan handla om bärläktssteg och det kan handla om olika bryggor.
Taksäkerhet är nödvändigt
Om det inte finns korrekt taksäkerhet - återigen, beroende på ditt hus och ditt tak - så kommer sotaren inte att genomföra uppdraget och detta innebär att du också kommer att få boka in ett nytt besök - med de kostnader som detta kräver.
Ser man till taksäkerhet så kommer även du att dra nytta av de åtgärder som vidtas. Du kanske ska upp och skotta snö, måla om eller rensa en hängränna. Allt detta kan få förödande konsekvenser utan rätt taksäkerhet. Ett fall kan, oavsett höjd, innebär en fara för livet.
Det här ska du göra inför besöket
Även i övrigt så kommer det alltså att behövas vissa förberedelser inför sotarens besök. Vi tänkte här rada upp några punkter som visar vad du ska tänka på och göra inför det att din sotare kommer. Enligt följande:
- Se till att vara hemma. Lika bra att rycka plåstret direkt. Det är din uppgift att öppna och se till att sotaren kan komma in och sätta igång att jobba. Kan du inte själv närvara så får du se till att någon bekant kan öppna.
- Stege fram! Se till att det finns en stege framställd för sotaren att använda. Är det vinter och snö så ska det vara skottat fram till den.
- Undvik nedsmutsning. Sotaren kommer att försöka undvika att smutsa ner i den mån han kan, men det kan ändå handla om sot och damm. Lägg ut exempelvis tidningar längs eldstaden för att skydda golven.
- Plocka undan. Vad ska sotas? Se till att plocka undan exempelvis pellets, ved och annat som kan ligga i vägen.
- Fri passage. Är det en brandskyddskontroll som ska genomföras? I så fall ska sotaren ha fri lejd runt skorstenen. Det innebär även för exempelvis vind och pannrum.
- Se till att det finns eluttag tillgängligt. En sotare använder en sotsug och det innebär att det ska finnas ett eluttag i anslutning till eldplatsen. Saknas det så ska du se till att ta fram en skarvsladd.