Kombinera tegeltak med plåttak

Att kombinera plåttak och tegeltak blir allt vanligare. Många vill ha fördelarna med ett lättskött plåttak samtidigt som de vill ha det klassiska utseendet som ett tegeltak för med sig. 

Plåtdetaljer har de flesta på sina tak. Stupränna, takavvattning, vindskiva,  ytterhörn, fotplåt, nockstöd, ståndskiva samt taknocken är plåtdelar man kan se på tak i flera olika material som papp, betong, skiffer och tegel. Dock är det något ovanligare att man har regelrätta plåtskivor på taket. 

Ett sätt att kombinera är att sätta tegelpannor och plåt bredvid varandra. Det skapar vertikala ränder som kommer göra att taket ser ut som att det endast är beklätt med tegel i vissa vinklar. Man kan också klä nederdelen eller ovandelen av taket med plåt. Har taket en relativt låg vinkel så kommer även det att man upplever taket som ett tegeltak då man inte har möjligheten att se upp på taket. 

kombinerat plåt- och tegeltak

Fördelar med ett kombinerat tegel- och plåttak

Det finns många fördelar med både plåt- och tegeltak. Att kombinera dem kan ibland vara en väldigt smidig lösning. Det finns några gånger då det är extra fördelaktigt med ett kombinerat tak.

Låg lutning

Har ditt tak vissa delar med mycket låg lutning? Då är det mycket bättre med plåt än med tegel. Det är så att ett tegeltak skall som lägst ha en lutning på 22 grader medan ett förzinkat, dubbelfalsat plåttak klarar sig med endast 5,7 grader.

Lättare tak

Plåt är betydligt lättare än tegel. Har fastigheten punkter där du misstänker att bärigheten inte är så stark så kan det vara mer säkert att lägga på plåt på de delarna. Det skall dock sägas att om du är osäker på bärigheten ett tak har så bör du anlita en besiktningsperson eller liknande expert som kan hjälpa dig kontrollera det. 

Skötsel

Plåttak är mer lättskötta än tegeltak. De besväras sällan av påväxt och behöver därför inte rengöras lika ofta.

Att tänka på när man kombinerar tak

Det finns många saker man behöver tänka på när man kombinerar två olika taktyper. Det första är vad taket har för bärighet. Ett tak som är tänkt att ha en plåtbeklädnad har ofta inte den bärighet som krävs för att hålla upp ett tak i tegel. 

För att undvika misstag så är det viktigt att ta hjälp av en yrkesperson som är kunnig på området takkonstruktioner. Det kan till exempel vara en erfaren takläggare eller en arkitekt. De kan ge dig råd kring vilka delar som behöver stärkas upp och vilka som klarar av ett tegeltak utan vidare ändringar. 

Ökade kostnader med kombinerat plåt- och tegeltak

Vissa kanske tror att det kan bli billigare om man kombinerar ett lättskött plåttak med ett tegeltak men det kan vara så att det leder till ökade kostnader. Innan du väljer den här lösningen är det bra att kontrollera vad det eventuellt kan bli för extra utgifter.

Planering

De flesta behöver anlita en person som hjälper dem med konstruktionen. Att planera och rita upp den här typen av kombinerat tak kommer antagligen att kosta dig mer än om du bara använt ett material. 

Förstärkning

Är taket byggt för plåt så behöver du stärka upp taket innan du lägger på tegel. I och med det kommer du behöva betala för material och arbete. 

Kompatibla delar

Kombinerade tak kan kräva specialanpassade delar som gör att de olika takmaterialen går att kombinera. Om dessa behöver tillverkas så kommer det innebära en extra kostnad för dig.

Underhåll

Att underhålla två olika takmaterial kan vara mer komplicerat än att bara underhålla ett. Detta trots att det ena av dem är känt för att vara lättskött. 

Dina takläggningsexperter i Stockholm!
21 Jun 2023