Rensa hängrännor | Tips och råd

Om du inte rensar dina hängrännor då och då kommer huset att bli lidande. Pga sitt läge och funktion är de en väldigt utsatt del av huset, som kräver regelbunden översyn och underhåll. 

Hängrännorna och stuprören utgör ett viktigt skydd för hela huset, i och med att de samlar upp och leder bort vatten från taket och fasaden.

”Du bör rensa och rengöra dina hängrännor åtminstone två gånger om året, en gång på hösten för att ta bort alla löv som fallit från träden, och sedan en gång på våren, för att bli av med allt skräp som samlats där under vintern”

Det är vanligt att särskilt hängrännor fylls med skräp. Har du träd som växer i närheten av huset blir hängrännorna snabbt fyllda av löv, kvistar, barr och annat skräp, men även om du inte har träd i närheten blåser det på hösten omkring mycket skräp i luften, varav en del med största sannolikhet kommer att finna sin väg till dina hängrännor.

Du bör därför rensa och rengöra dina hängrännor åtminstone två gånger om året, en gång på hösten för att ta bort alla löv som fallit från träden, och sedan en gång på våren, för att bli av med allt skräp som samlats där under vintern.

Utrustning som behövs för att rensa hängrännor

Du behöver inte ha en massa specialutrustning för att rensa dina hängrännor. Det duger gott med en kvast, ett par rejäla arbetshandskar och en stadig stege. När du ska tvätta rännorna kan du ha lite ljummet vatten i en hink, med en krok så att du kan hänga den på stegen, och en tvättsvamp.

man som rensar hängrännor

Med det sagt så finns det specialverktyg som är anpassade just för att rengöra hängrännor, och de gör det möjligen lite enklare att rensa rännorna. Men det är en smaksak. Har du någon bekant eller granne som har ett sådant verktyg, be att få låna det för att prova på. Tycker du att det blir lättare kan du investera i en sådan hängrännerensare, de är inte särskilt dyra och finns på alla byggvaruhus i flera varianter.

Säkerhet och koncentration

Det är riskabelt att rensa hängrännorna. Du står högst upp på en stege, flera meter över marken. Det är viktigt att du inte klättrar upp och börjar rensa om du känner dig trött, illamående eller sjuk, eller om du har hjärtproblem. Då är det bättre att du låter någon annan familjemedlem göra jobbet, eller ringer oss så att vi kan komma ut och rensa rännorna.

Var noga med att ta ordentliga pauser när du blir trött, för det blir man av att klättra upp och ner på stegen och sträcka sig för att komma åt i rännorna. Det kan vara livsfarligt om du börjar tappa koncentrationen och släpper på säkerheten. Ett snedsteg på stegen kan innebära att du faller och skadar dig allvarligt. Kan ni vara två som rensar är det mycket bra, då kan ni dessutom hålla koll på varandra.

Några praktiska tips

När du rensar löv och skräp från rännorna, var noga med att dra kvasten över taket också, så att du får med så mycket skräp som möjligt. När du fått bort allt skräp, skölj gärna med ljummet vatten i rännorna och tvätta bort synlig smuts med en tvättsvamp. Det förhindrar att ny smuts får fäste i onödan.

Kvistar och löv kan samlas och skapa klumpar, som kan ställa till med stor oreda, särskilt om de hamnar i stuprännorna. Ett bra tips är därför att sätta lövsilar för öppningarna till stuprännorna, så att bara vatten kan åka ner i dem.


Liknande artiklar

Fågelbo under taket - Tips & råd

Taksäkerhet - Branschstandard enligt BBR

Lägga takpapp på friggebod - Så gör du

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
14 Sep 2023