Lägga takpapp på friggebod eller Attefallshus

Takpapp är ofta en perfekt lösning för en friggebod eller ett Attefallshus. Lätt att lägga och till ett bra pris. Här får du tips om hur du enklast lägger ett papptak.

Papptak på friggebod eller Attefallshus - gör det själv

Takpapp är ett utmärkt takmaterial, både som underlag till andra taktyper som plåt och tegel, och som fristående tak. Takpapp är från början faktiskt en svensk uppfinning – redan i slutet av 1700 talet oljade man in skivor och täckte med småstenar och senare började man i stället använda tjära för att slutligen landa i asfalt täckt med smågrus. Idag består takpappen oftast av en polyesterfilt täckt med bitumen och krossad skiffer, och har egentligen ganska lite med traditionell papp att göra. Ordet takpapp har dock levt kvar i folkmun.

”På en friggebod passar det utmärkt med papptak, eftersom det har en så pass liten vikt att den passar fint även på tak med låg sluttning, som pulpettak”

Det finns två huvudsakliga typer av takpapp, dels självhäftande och dels sådan som spikas fast. Tidigare var det alltid ett bättre val att använda sig av takpapp som spikas fast, men idag ger de båda ett fullgott skydd som ser bra ut. På en friggebod passar det utmärkt med papptak, eftersom det har en så pass liten vikt att den passar fint även på tak med låg sluttning, som pulpettak.

Förberedelser

Du behöver någon typ av lim, som asfaltsklister eller takkitt. Du behöver också pappspik i mängder samt ett par rejäla arbetshandskar. I den här beskrivningen lägger vi våderna horisontellt längs med taket, nerifrån och upp.

Takpappen ska läggas direkt på råsponten och dels spikas, dels limmas fast. Spikarna överlappas hela tiden av nästa våd, så de kommer inte att synas. På nocken, som du täcker sist, ska en våd klistras fast och sedan täckas vid sidorna av plåtlister.

Mät upp och klistra på

Börja med att spika fast trekantslister på taksidorna. Våderna ska läggas upp och runt listerna och spikas fast på undersidan. Även längst ner på taket ska första våden gå över kanten och spikas fast.

Du börjar nedifrån med att rulla ut en våd takpapp och skära till den så den har samma bredd som taket, plus trekantslisterna. Rulla ut den och se till att en bit av våden även hänger ner över takkanten. Den ska nämligen spikas fast i taklisten undertill. När du mätt penslar du på asfaltsklister eller takkitt och rullar ut våden.

Spika och överlappa

Spika fast våden i överkant och mät sedan upp nästa våd. Spika i ett sicksackmönster så håller listen bättre. När du spikat täcker du överdelen av våden med klister och lappar sedan över det klistrade och spikade partiet med med ungefär tio centimeter av den nya våden. Fortsätt sedan å detta sätt till du kommit upp till nocken och gör sedan likadant på andra sidan.

Till sist mäter du upp en våd till taknocken och klistrar fast våden på nocken. Klipp en bit av våden i ändarna så att du kan lägga våden snyggt över trekantslisterna. Täck med en trekantig extrabit papp i vardera ände och spika sedan fast en vindskiveplåt i vardera ände för att riktigt täcka skarvarna.

Hållbarhet

Ett papptak håller i ungefär trettio år om det är av bra kvalitet och är ordentligt lagt. Beroende på vilken typ av takpapp du köper så varierar takläggningsmetoderna, så var alltid noga med att du läser tillverkarens instruktioner innan du sätter igång. Och känner du dig osäker är det bara att du ringer oss som jobbar som takläggare så hjälper vi dig med att lägga takpapp på din friggebod. Lycka till!

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
11 Nov 2020