Takläggare | Papptak | Tips när du ska läga takpapp

Här berättar vi om vad man bör tänka på när man ska lägga papptak på ett hus, garage eller någon annan fastighet.

 

Takpapp är i dag ett mycket vanligt material på svenska tak. Det fungerar både som underlagspapp och som ett fungerande yttertak. Det vanligaste är att man använder enbart ytpapp. Detta fungerar bra när lutningen tillåter det och man nöjer sig med ett enklare tak utan krusiduller. Behovet av underpapp blir större ju mindre lutning det är på taket. I de flesta fall behöver även yttakpapp ett laget underlagspapp att ligga på.

Listtäckningen vanligaste metoden i dag

En vanlig metod när man ska lägga papptak idag är så kallad listtäckning. Det innebär att man lägger pappen i lodrätta våder som kommer på rulle. Detta spikas sedan fast i lister mellan tacknock och takfot. Därefter täcker man skarvarna med en pappremsa, som bör vara en decimeter lång.

Den stora fördelen med att använda listtäckning när man lägger papptak är att man bara behöver slå ner spikar i listerna. Man behöver alltså inte spika några hål i de brädor som utgör takets stomme.

En annan vanlig metod när man ska lägga takpapp kallas slättäckning. Detta betyder att man lägger pappvåderna horisontellt med ett par centimeters överlappning.

Vilken metod du använder varierar. Tycke och smak är givetvis avgörande för vilken metod du väljer, men även vilken typ av takpapp det handlar om och hur mycket pengar du har i plånboken och är beredd att betala.

Gott om kvalitativa papptak på marknaden i dag

Papptak har tidigare haft ett lite dåligt rykte och mest lagts på garage och förråd. Det ansågs finare med tegel och plåt och andra typer av tak. Men kvaliteten har generellt ökat med den snabba tekniska utvecklingen, och det finns idag ett stort utbud av snygga och mycket vädertåliga papptak på marknaden.

Innan du bestämmer dig för att lägga papptak på din villa, fritidshus eller garage – hör gärna av dig till våra kompetenta takläggare. Anlitar du oss så kan du få tips och råd inför din renovering eller nyläggning. Vi genomför alltid ett kompetent arbete när vi genomför ett takprojekt.

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
6 Apr 2018