Vilka är för- och nackdelarna med att ha ett brutet tak, ett så kallat mansardtak? Det går vi igenom i den här artikeln.
Ett brutet tak ger mer lyx
Taket är det första man ser då man kommer till ett hus. Det första man ser – men det som man kanske inte tänker på. Taket är nämligen det som avgör helhetintrycket av ett hus sett från utsidan. Det är till stor del taket som avgör om du uppfattar ett hus som stort, som litet eller som vackert eller mindre estetiskt tilltalande. Man kan faktiskt lura ögat genom taket och få ett mindre hus att upplevas som betydligt större än vad det i själva verket är. Det bästa sättet att göra det på är att välja ett brutet tak – eller som det egentligen heter: ett mansardtak.
Hur ser då ett mansardtak ut? Enkelt beskrivet så är det ett vanligt sadeltak – men med två stycken uppdelade fall, med olika lutning. Mansardtaket var vanligt förr och har nu – tack och lov – börjar gör lite av en grandios comeback i Sverige. Vi säger tack och lov av den enkla anledningen att det är svårt att hitta ett vackrare tak – nästan oavsett vilket typ av hus man talar om.
Vi nämnde att man – genom detta brutna tak – kan lura ögat att huset det sitter på är större. En sanning med viss modifikation. Detta då huset i fråga de facto blir större; ett mansardtak gör det nämligen möjligt att nyttja hela övervåningen och där fallen på exempelvis ett vanligt sadeltak inte påverkar takhöjden. Det är inte ovanligt att hus med ett mansardtak tar tillvara på vinden och skapar en våning där – denna våning går, passande nog, under benämningen mansardvåning.
Det om det. Varför skulle vi då råda dig att bygga ett hus med ett brutet tak eller aktivt söka efter ett befintligt sådant på marknaden? Vi tänkte räkna upp några fördelar som finns. Men – vi kommer även att nämna några nackdelar. Det finns trots allt en anledning till att alla hus inte har denna takmodell.
Fördelar med ett brutet tak
- Får hus att se större ut. I synnerhet lite smalare sådana.
- Skänker ett lyxigare intryck.
- Gör det möjligt att nyttja bostaden hela (nästan) yta. Finns möjlighet att bygga en så kallad mansardvåning.
- Går att använda olika typer av material. Tegel, betong, plåt eller shingel.
- Ger en högre takhöjd inomhus.
Nackdelar med ett mansardtak
- Kan bli väldigt mörkt på övervåningen. Här brukar lösningen ofta stavas takfönster. Takfönster som ofta är att se som svaga punkter på ett tak och som ofta ligger bakom vattenskador. Många väljer ofta att lösa problemet med ljusinsläpp genom att bygga taklyktor. Den konstruktionen ger inte lika stort ljusinsläpp – men brukar å andra sidan inte skapa lika stor problem med läckage. Gemensamt här: ska du installera ett takfönster eller bygga en taklykta: se till att anlita professionell hjälp så slipper du framtida besvär.
- Ett mansardtak är svårare att underhålla. I och med de båda fallen så kan ett brutet tak vara svårt att gå på; något som gör att underhållet blir lidande. Dessutom så har mansardtak en historia av att samla åt sig snö och vid kraftiga snöfall så kan tyngden från denna skada husets konstruktion. I kombination med ett redan tungt material – exempelvis tegel eller betong – så blir taket väldigt tungt vid snöfall. Här skulle vi dels rekommendera att man tar hjälp med underhållsarbete och dels att man väljer ett lättare material i form av plåt. Plåt går utmärkt att få i exempelvis tegelimitation också.
- Svårare att byta. Att byta takmaterial eller att reparera det befintliga blir svårare på ett brutet tak. I synnerhet om materialet i fråga är tungt – tegel/betong. Här krävs det professionell hjälp i de flesta fall.
Vill du ha hjälp med att lägga mansardtak, renovera gamla tak eller något annat inom takläggning? Då kan du läsa mer om vad vi har att erbjuda här!
Andra inlägg
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet
- Byta ut trasiga takpannor – så gör du
- Bygg ett enkelt snedtak