Hustak | Skötselråd för maximal livslängd

Tips om hur du sköter om ditt hustak på bästa vis. Takunderhåll är en långsiktig investering som du kan spara mycket pengar på.

Underhåll ditt hustak för längre livslängd

Att lägga ett nytt hustak är en investering och där man som ägare till huset - lite beroende på material - kan räkna med att taket i fråga håller i åtminstone 50 år. Således så handlar det om en ganska blygsam kostnad sett till vad man får för sina pengar. Det är också det som vi brukar trycka på som det primära skälet till varför man ska överväga att anlita proffs snarare än att lägga taket på egen hand. Ser man till kostnaden för en takläggare och sprider denna över femtio år - ja, då handlar det om en ganska blygsam summa i slutändan. Det är vårt första råd i hur man får ut mest av sitt hustak och hur man får absolut längst livslängd.

  • Ta bort kvistar, barr och mossa. Det senare är extra viktigt då mossa kan föra med sig fukt in under takpannorna. Kvista, barr och annan smuts ska dels tas bort av estetiska skäl - men också då sådana kan lägga sig i exempelvis rännor och skapa stopp i dessa. Mossa kan du antingen ta bort genom att borsta eller genom att använda en högtryckstvätt. Extra viktigt är att dina ränndalar - förutsatt att du har sådana - är fria från smuts, barr, löv, kvistar och mossa. Detta då sådant kan påverka avrinningen.
  • Inspektera. Det här kan du tjäna rejält på att göra. Gå upp på taket någon gång per år och se över vilket skick dina takplattor håller. Byt ut de som är spruckna och de som är sneda. Gör du inte det så kan en vattenskada uppstå. Att exempelvis tegelpannor spricker är inte så konstigt; det kan räcka med att något faller från exempelvis ett träd för att kraften ska leda till en spricka.
  • Kolla efter rost. Plåtprofiler vid exempelvis skorstenen nöts ut fortare än vad tegel gör. Här bör du hålla koll, rost försvagar plåten och kan leda till vattenskador. Detta gäller även vid exempelvis takluckan och vid ventilationsdon. Låt en plåtslagare hjälpa dig att tillverka nya.
  • Se över takpappen. Takpappen måste hålla god kvalitet, annars kan det skapas ett läckage. Lyft på plattorna lite varstans och genomför stickprov på hur underlagspappen ser ut. Det kan vara dags att byta denna.
  • Ta en titt på vinden. Kolla om du ser några skador eller fläckar vid det undertaks om ligger vid skorstenen och se även över hur det ser ut vid takfoten. Dessa två områden är ofta kritiska sett till vatten- och mögelskador. Använd näsan och lukta om det känns konstigt. Mögel luktar väldigt mycket så det brukar man sällan missa.
Dina takläggningsexperter i Stockholm!
1 Nov 2017