Väder och vind nöter hårt på alla skorstenar. En oskyddad skorsten kommer förr eller senare att gå sönder. Därför bör du redan från början lägga ny plåt runt din skorsten för att ge den ett långt och tryggt liv.
Tegelstenar tål en hel del stryk men murbruket mellan stenarna kan påverkas av fukt och kyla. Då finns risk att också stenarna spricker med tiden.
Du har säkert sett en skorsten med synligt tegel som fått en spricka. Det brukar se ut nästan som en blixt i teglet. Om det hänt din egen skorsten har den blivit så pass skadad att du behöver få den lagad av en murare.
Det säkraste är att skydda sin skorsten redan från början, men har du inga skador i dag så fungerar det att sätta på ett skydd nu i efterhand.
Det som hänt är då att fukt från regn, och snö som smält, gått in i fogarna mellan stenarna och när den fukten senare fryser spränger det i bruket som kan gå sönder. I alla fall bli poröst. Porösa fogar håller naturligtvis sämre än hårda fogar av tätt bruk.
Skydda toppen, foten eller hela skorstenen?
Alla som har en skorsten på sitt tak ska ha en skorstenshuv på toppen för att undvika att det regnar och snöar ner i skorstenspipan. Det handlar om att undvika väta från att komma ner i pipan. Annars riskerar du att få skador på skorstenen så fort det blir kallgrader. Fukten från regn och snö fryser till och gör alltså skador på bruk och stenar. Har du satt en huv på skorstenens topp kan det helt enkelt inte regna in. Det blir som att skorstenen har en regntät keps på huvudet.
Huven släpper naturligtvis ut luft så röken från spisen inne i huset kan sippra ut lika bra som innan, men fukt kan inte sippra ner. Många skorstenshuvar har luckor för utpasserande rök som är täckta med nät. Nätet hindrar fåglar från att flyga in och bygga bo i skorstenen - vilket är vanligare än vad man kanske tror!
Förutom skorstenshuv ska botten av skorstenen ha en fot, vanligen i plåt, den fungerar som ett avslut mot taket och skyddar mot regn som kan studsa upp från plåttaket och mot snö som annars kan lägga sig mot foten. När snön smälter kan fukt från tösnön krypa in i fogarna.
I dag har det blivit vanligare med helt plåtklädda skorstenar. Det är mycket vanligt på större fastigheter inne i städerna men har tidigare varit väl avancerat för en vanlig villa. Så tänkte vi i Sverige förr. I dag inser många villaägare att det är en bra investering att klä in en nymurad skorsten. Den håller så mycket längre då.
Plåt - ett hantverk för proffs
Det går naturligtvis att försöka göra en egen fot av plåt runt skorstenen. Eller att klä in hela skorstenen med isolering och sedan ett hölje att plåt runt. Men det är inget för amatörer. Det här med skorstenar handlar också om taksäkerhet och är därför bra att lämna över till en fackman.
Plåt är ett fantastiskt material som står emot vind och väta. Samtidigt är en fint hanterad plåt vackert att titta på. Så du som vill skydda din skorsten, investera i säkerhet och samtidigt ha något vackert i toppen av ditt hus - anlita en riktig takläggare!
Andra inlägg
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet
- Byta ut trasiga takpannor – så gör du
- Bygg ett enkelt snedtak