Lägga nytt tak på vintern?

Funderar du på att lägga nytt tak på din bostad men är osäker på när den bästa tidpunkten är för ett takbyte? Tvärtemot vad många tror går det alldeles utmärkt att byta tak året om. Alla årstider kommer med sina fördelar och nackdelar och så länge man som takläggare är medveten om dessa så ska det inte medföra några större problem. Ibland kan det vara läge att göra mindre avbrott i arbetet exempelvis under kraftig vind eller under extrem värme eller kyla. Detta främst för att garantera säkerheten för våra hantverkare.

tak vinter

Att byta tak på vintern har den fördelen att det är enklare att bli av med snö än vad det är med regn. Snön kan man enkelt skotta bort och riskerar inte att få in väta under taket. Arbetar man dessutom med ett väderskydd finns det ännu bättre förutsättningar. Det man bör tänka på är dock att det ofta är väldigt halt på taket under vinterhalvåren vilket gör att vi som takläggare behöver tänka extra mycket på säkerhetslinor och halkskydd. Vi ser även till att arbeta snabbt och effektivt med isolering och läggning för att minska värmeutsläppet från huset under arbetets gång.


Byta tak under övriga årstider

Lägger man nytt tak på sommaren är det andra förutsättningar som gäller. Att exempelvis arbeta som takläggare på ett svart plåttak under en het sommardag kan visa sig vara en omöjlig uppgift. Då får man lägga arbetet på de tider under dagen då det inte är lika stark sol och höga temperaturer. Däremot är många borta på semester under sommarhalvåret vilket gör att hantverkarna kan arbeta ostörda och familjen slipper obehaget med att bostaden tillfälligt blir en byggarbetsplats.

Under vår och höst är det vanligare med regn vilket medför andra typer av problem. Då rekommenderar vi att man använder ett väderskydd och vi ser även till att lägga upp arbetet så att det inte riskerar att komma in väta under läkten.

För att summera kan man säga att vi lägger tak i Stockholm året om och tar i beaktning de olika förutsättningar som de olika årstiderna medför för att garantera ett tryggt och säkert lagt tak som håller tätt i alla väder.

Dina takläggningsexperter i Stockholm!
14 Nov 2017