Valmat tak | Guide till valmade tak

Har du funderat på att ha ett valmat tak på ditt hus eller någon tillbyggnad, till exempel en veranda. Här går vi igenom för- och nackdelar med valmade tak.

Är ett valmat tak någonting för dig?

Att bygga ett nytt hus innebär att man har väldigt stora valmöjligheter. Detta både sett till insidan och sett till utsidan av huset. Valmöjligheter som paradoxalt nog kan förvandlas till rena mardrömmen. Hur ska man tänka gällande köket, hur ska vi göra med tvättstugan, finns det möjlighet att sammanbinda sovrum och hur ska vi i så fall göra med badrummet? Till detta kommer även alla andra val av material, produkter och utseende på huset i övrigt. Även om man väljer ett nyckelfärdigt hus så har man väldigt mycket att tänka på.

Det är där man behöver lite extern expertis och som takläggare så bistår vi gärna med det kunnande vi förvärvat oss inom vår gebit. Kort sagt: vi kan tak och vi ställer mer än gärna upp som rådgivare i denna viktiga fråga. Taket är något som dels ska välja ur ett estetisk perspektiv och dels ur ett funktionellt sådant. Att taket – till väldigt stor del –ger huset den personliga karaktären är en viktig sak. Lika viktigt är det dock att hitta en takmodell som passar in och som verkligen skyddar huset (som är takets primära uppgift).


Vi tänkte här gå igenom lite kring ett specifikt tak och förklara för- och nackdelar med denna modell. Taket i fråga går under namnet valmat tak och har under senare år kommit att bli populärt igen; något som faktiskt är lätt att förstå sett till både utseende och egenskaper.

Hur ser då ett valmat tak ut? Jo, det är är tak med ett takfall på alla fyra sidor; ett mindre sådant på kortsidorna – det är inget tälttak. Man kan även få ett typ av modifierat valmat tak där kortsidorna har ett  takfall som inte går hela vägen ner till takfoten – denna takmodell kallas för ett halvvalmat tak.

Hus med valmat tak

För- och nackdelar med ett valmat tak

Fördelarna med ett valmat tak är att detta – i och med takfallet även på kortsidorna – skyddar husets fasad väldigt bra mot regn, blåst och mot snö. Det är den stora fördelen rent funktionellt. Andra funktionella fördelar gäller avrinningen. Det finns liten risk att vatten och annan nederbörd – primärt snö – ska fastna på ett valmat tak då de många fallen leder bord allt; i synnerhet om man har plåt som material.

Rent estetiskt så är taket i fråga väldigt vackert och det är också av den anledningen som många idag väler denna modell vid nybyggen. Man får ett hus som skiljer sig lite från mängden och som känns lite mer lyxigt och speciellt. Att man dessutom kan lägga vilket material som helst på ett valmat tak gör att det finns ytterligare möjligheter att sticka ut rent utseendemässigt. Att använda sig av tegel, betong, shingel eller plåt är samtliga exempel på material som är användbara. Dock: ett valmat tak är lite svårare att arbeta med än vad ett vanlig sadeltak är. Vi skulle således rekommendera professionell hjälp – oavsett vilket typ av material man väljer.

Nackdelar då? Ja, ett valmat tak har en riktigt stor nackdel och denna i form av att det stjäl utrymme från huset. Fallen på sidorna gör att man inte fullt ut kan nyttja övervåningen/vinden och det är naturligtvis problematiskt. De här problematiken tycker vi att man ska ha i åtanke. Visst – ett valmat tak ger skydd och det är estetiskt tilltalande: men du får offra mycket yta på köpet.

Valmat tak på veranda och andra tillbyggnader

Just ”stölden” av utrymme tycker vi gör att det valmade taket passar bättre på andra ställen än på det befintliga huset. Att bygga exempelvis en entré, en veranda, ett attefallshus eller ett garage och använda ett valmat tak är något som vi verkligen skulle rekommendera. Där blir utrymmet inte lika viktigt som vid ett befintligt hus (där man kanske vill ha rum även vid kortsidorna på övervåningen).

Ett valmat tak passar även in mot andra typer av tak och går utmärkt att matcha mot exempelvis ett vanligt sadeltak eller ett mansardtak. Det ser inte på något sätt konstigt ut – tvärtom; lyxen man får av det valmade taket vid exempelvis verandan och garaget sprider sig till det befintliga huset och smälter in på ett väldigt tilltalande sätt.

Dina takläggningsexperter i Stockholm!
5 Oct 2017