Tips för dig som funderar på nytt villatak. Vi går igenom för- och nackdelar med olika material: tegel, plåt, betongplattor, papptak.
Dags för ett nytt villatak?
Trots ett regelbundet underhåll så kommer dagen då taket måste bytas ut och där det inte längre ger det skydd man som villaägare behöver. Ett takbyte kostar pengar, men vi skulle se det hela som en rejäl investering snarare än som en utgift. Lägger man taket på ett korrekt sätt - ja, då har man också ett hållbart sådant under en lång, lång tid framöver. man kan - nästan oavsett material - räkna med åtminstone 50 år.
Slår man ut summan - säg att ett takbyte kostar ungefär hundratusen kronor - över den tiden så handlar det alltså om tvåtusen kronor per år - eller 166 kronor i månaden. En summa att ta på allvar förvisso - men ingenting som egentligen påverkar sin levnadsstatus på ett markant sätt. Dessutom så måste man även räkna på att ett nylagt tak faktiskt kan spara in ganska stora pengar också. Detta sett ur ett energimässigt perspektiv. Ett tak som inte är tätt släpper hela tiden ut den varma luften inifrån medan kall luft utifrån kommer in. Byter man tak på sin villa - ja, då slipper man, så att säga, elda för kråkorna.
Vår infallsvinkel i denna fråga gäller dock frågan om vilket typ av tak man ska välja då det är dags för att byta. Här ger vi oss inte på olika takkonstruktioner. Vår erfarenhet säger att man gör bäst i att behålla samma konstruktion och istället fokusera på vilket typ av material man ska lägga på taket. Här har man nämligen lite större valfrihet i dagsläget jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Vi tänkte presentera några alternativ samt visa på för- och nackdelar med respektive material. Förhoppningsvis så kan vi ta dig en bit på vägen genom detta och göra ditt val lite enklare.
Kort presentation av material vid villatak
En snabb tanke gällande val av material. Vi anser att man ska inta viss försiktighet vid ett eventuellt byte. Detta dels med takvinklar i åtanke - det kanske inte är möjligt? - och dels med funktionen i åtanke. Ligger det exempelvis tegel på taket så kanske det materialet finns där av en anledning där arkitekten har en speciell tanke bakom valet? Vi råder alltid privatpersoner att kontakta en takläggare innan man sätter igång.
Med detta sagt - här kommer några för- och nackdelar med olika typer av takmaterial
Tegel
Fördelar: Ett väldigt snyggt material som ger villan det där lilla extra. Ett tak av tegel ser lyxigare ut och till mångt och mycket så beror det på att huset blir levande; tegel är ojämnt och det skapar en karaktär till huset som andra material har svårt att matcha.
Nackdelar: tegel är ganska tungt att lägga och det är dessutom ganska dyrt. Dessutom så är tegelplattor känsliga sett till att de lätt spricker och att kraftig vind kan förskjuta plattorna.
Plåttak
Fördelar - Plåt har en lång livslängd. det är lätt att sköta om och kräver knappt något underhåll. Taket går att få i falsat utförande och går att lägga med bandtäckning - något som minskar arbetstiden markant. Dessutom kan man numera lägga plåttak och få detta att imitera andra material - exempelvis tegel.
Nackdelar: Plåt är ganska dyrt. Säkerheten är en annan nackdel; i och med att plåt är glatt så bör man vara försiktig då man går upp på det.
Betongplattor
Fördelar: Betongplattor är billigare än tegel och har en bra livslängd. Det här materialet ger ofta en snygg finish till villan.
Nackdelar. Betong är dels tungt - något som kan påverka husets konstruktion. Dels så finns även risken att plattorna angrips av lavar som fräter sönder dem och som kan leda till vattenskador.
Papptak
Fördelar: Ett väldigt billigt alternativ som numera även är väldigt snyggt. Passar bäst vid lågsluttande tak.
Nackdelar: papptak har en kortare livslängd än tak av andra material. man kan räkna med ungefär 30 år - förutsatt att man underhåller taket i fråga. Det är en annan nackdel. Ett papptak kräver mycket - och regelbundet - underhåll.
Andra inlägg
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet
- Byta ut trasiga takpannor – så gör du
- Bygg ett enkelt snedtak