Byta ut trasiga takpannor – så gör du

Det är viktigt att ta hand om ett tegeltak. Takbeläggningen måste vara hel för att vatten inte ska tränga ned i takkonstruktionen. Därför är det viktigt att du byter ut en sprucken panna så fort som möjligt – annars riskerar du att drabbas av en besvärlig och kostsam vattenskada.

Men hur gå tillväga när man behöver byta ut trasiga takpannor? Läs vidare så får du veta!

Viktigt för att förhindra takläckage

Att byta ut takpannor som har gått sönder eller försvunnit är viktigt för att förhindra takläckage och takskador när det regnar och blåser – vilket det som bekant gör ofta här uppe i norr. Att lösa detta problem är ganska enkelt, i alla fall om det handlar om några få pannor. Priset för att byta ut ett helt tegeltak är högt och varierar beroende på vilket varumärke och material du väljer.
Men så länge du hittar rätt tegel och har en bra och säker stege går det att byta ut några plattor utan någon större ansträngning.

Så här gör du:

Kontrollera först att du har rätt utbytespannor, då det finns en uppsjö varianter på marknaden. De vanligaste varianterna är betong och terrakotta. Det måste vara samma typ av pannor som på det övriga taket, annars fungerar det inte och taket kan skadas även efter en reparation. Om du inte är säker på vilken typ av takpanna du behöver, ta med dig en panna från din tak så kan din takleverantör matcha den åt dig.

Slarva inte med säkerheten

När du har hittat rätt takpanna är det dags att gå upp på taket och börja jobba. Se till att du arbetar på ett säkert sätt, med en bra och säker stege eller ett rep som skyddar vid fall. Detta är särskilt om ditt tak är lutande eller har en hal yta. De flesta moderna tak är idag utrustade med säkerhetsutrustning som gör det tryggare att befinna sig på dessa höjder. Men om du är höjdrädd eller osäker på hur säkert det är att arbeta på ditt tak råder vi dig anlita en professionell takläggare istället. Glöm inte att ett fall från ett tak kan vara dödligt.

När du har hittat den defekta takpannan måste du lyfta lite på de plattor som ligger närmast och överlappar den. Detta kan du göra med några träbitar som kan hålla upp plattorna. Med en brickspackel kan du sedan lyfta den trasiga pannan över läktpinnen under och skjuta den nedåt och utåt.

Kolla att alla takpannor sitter på rätt plats

Ta bort det trasiga kaklet och sätt sedan dit den nya tegelpannan. Var noga med att även placera de överlappande pannorna på rätt plats.

Se till att den nya takpannan sitter ordentligt på plats och inte stör de omgivande pannorna. Om det blåser mycket i omgivningen kanske takpannan måste spikas eller dras fast, annars räcker det med att kontrollera att samtliga brickor sitter som de ska.

Avsluta med att kontrollera resten av taket så att du kan hitta andra eventuella skador.

Andra artiklar om tak

Runda takkupor - Tips & råd

Rensa hängrännor | Tips och råd

Blir det varmare inomhus med plåttak?

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
16 Aug 2022