Runda takkupor - Tips & råd

Vill du kunna se den vackra stjärnhimlen när du ligger och vilar i sängen? En rund takkupa kan vara lösningen – här berättar vi mer om detta.

Takkupor och andra takfönster används i första hand för att ge mer ljus men fungerar också som en förstärkning av husets ventilation.

rund takkupa på villa

Detta är anledningen till varför runda takkupor och andra modeller är vanligare i Sydeuropa, trots att det är ljusare. Eftersom varmluft stiger är en rund takkupa ett smart sätt att vädra ut och skapa en trivsammare innemiljö i varmare klimat.

Runda takkupor passar till de flesta tak

Om man har ont om plats i hemmet är det många som väljer att bygga på huset på höjden. Men det är inte alltid så enkelt eftersom det ofta kräver modifikationer i husets bärande konstruktion. Det är dessutom långt ifrån alltid tillåtet att bygga till på höjden.

Takfönster passar på de flesta tak. Men på flacka tak passar takkupor mycket bra. Speciellt om taklutningen är under 15 grader.

Då är takkupan en enklare och billigare lösning. En sådan innebär att man inte behöver bygga om hela huset, utan justerar bara vissa delar av taket. Det ger mer plats på övervåningen utan att förändra husets höjd. Dessutom är det bygglovsbefriat i vissa fall att bygga upp till två takkupor om huset saknar detta sedan tidigare. Inga förändringar i husets bärande delar behövs och bygget kan göras snabbt och prisvärt.

Priset kan variera mycket

Priset på att bygga en rund takkupa varierar på ett antal faktorer. Genomsnittspriset beräknas till runt 150 000 kronor inklusive moms. Men det finns självklart stora prisskillnader beroende på storlek, material och vilken typ av kupa det handlar om.

Hur som helst är det viktigt att vara medveten om att det handlar om ett omfattande projekt, det kommer att behövas ställningar, kranar, hål i taket och kanske även anpassning av takstolarna. Ny elektricitet och ventilation kan i vissa fall även behövas när man ska bygga en takkupa.

Viktigt att inte slarva med detaljerna

Det kan ta tid att bygga en snygg och trivsam rund takkupa. Vissa leverantörer utlovar montage på bara en arbetsdag, men detta inkluderar inte förarbete och eventuell håltagning. Men det är viktigt att vara noggrann och inte slarva, taket är en av husets viktigaste delar och det är viktigt att det inte slarvas. Då kan du få problem med fukt och mycket annat.


Liknande artiklar

Se över taket på sommarstugan

Så tar du hand om ditt gamla tegeltak

Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
31 Aug 2020