Lägga nytt tak på verandan - en guide

Verandan kan bli hemmets härligaste plats sommartid! Du som ska bygga en egen veranda eller lägga nytt tak på verandan - här är en guide:

Verandan är en riktig hit, inte bara på sommaren förresten utan ändå från vår till höst. En veranda med tak är mycket användbar större delen av året. Från första kaffet i vårsolen till midsommarafton, kräftskivan och grillfesten sent på hösten.

Du som ska bygga en egen veranda eller lägga nytt tak på verandan behöver börja med att ta några viktiga beslut. Först måste du förhålla dig till tiden. Ska du bygga verandan på semestern? Ska du bygga själv eller ta in hjälp? Verandabygge är ett rätt stort projekt för en enskild person så fundera gärna en extra gång innan du drar igång helt själv. Det är skönt att vara två eller flera i några av momenten i alla fall.

Taket börjar med din skiss

Om du redan har en befintlig veranda kan du förändra användandet mycket genom att lägga tak. Det är skönt att slippa oroa sig för duggregn när sommarbuffén dukats upp.

Du som redan har en färdig veranda har förstås redan mått att utgå från. Om du inte ska bygga ut verandan samtidigt är det bara att börja mäta hur stort tak du vill ha till den ursprungliga verandan.

Anteckna alla mått. Dels hur mycket du vill att taket ska sticka ut över golvkanten och hur höga stolparna till taket ska vara. För stolpar behöver du som håller uppe taket. Fundera gärna över vilken tjocklek (dimension) du ska ha på stolparna så att de håller för eventuell snö på vintern. Snö väger mer än vad man tror! Om du är osäker så fråga en fackman eller ta råd i byggbutiken.

När du gör en skiss över ditt verandatak ritar du förstås in takkonstruktionen under. Du behöver stolpar men också tvärgående plank som blir ett hållfast underrede till ditt tak.

På skissen ska du också skriva in var stolparna som håller upp konstruktionen ska stå. Mäta, stega och märk upp placeringen med en lina.

Pergola eller väggnära altan

Ifall din altan ligger fristående från huset behöver du förstås inte ta hänsyn till huvudhusets väggar när du ska bygga ditt verandatak. I så fall har du en så kallad pergola och kan välja att låta takkanterna gå ut så mycket som du behagar.

Men de flesta altaner ligger i anslutning till bostadshuset och då behöver man anpassa så att det nya takets lutning blir fem grader - minst! Det är för att regnvatten och snö lätt ska komma av taket. Du kanske har sett mer eller mindre platta verandatak. De måste ha takränna och stuprör! Men om du bor i de delar av Sverige som kan få snö på vintern är platta tak inte att rekommendera.

Du som ska bygga en altan mot befintlig husvägg behöver fästa en bjälke i den väggen och bygga takkonstruktionen utifrån den med stolpar i marken och undertak av tvärgående plank.

Du kan gjuta plintar för att fästa dina stolpar. Annars finns fina metallfästen som går att skruva ner i marken, i toppen sitter fästen där du kan skruva fast trästolpar som håller uppe taket. Det fungerar om du har gräsmatta. Om du istället har en altan på plattor, asfalt eller annat hårt underlag kan du skaffa stolpfästen som du borrar hål för och sedan skruvar fast i underlaget.

Relaterade artiklar

Mer om bandtäckning på tak

Tips och råd om eternittak

Vad gör man åt fågelbon under taket?

Mer info om hustak

 

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
10 Mar 2020